Home / Aktuelnosti / Dom naroda PFBiH usvojio izmjene i dopune Zakona o doprinosima

Dom naroda PFBiH usvojio izmjene i dopune Zakona o doprinosima

dnDonošenjem ovog Zakona stvaraju se pretpostavke za stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, rudnicima uglja i nisko akumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata kao i jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu industrije tekstila, kože i obuće, pretežno orijentiranih na izvoz.

Dom naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima po hitnom postupku.

Donošenjem ovog Zakona stvaraju se pretpostavke za stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, rudnicima uglja i nisko akumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata kao i jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu industrije tekstila, kože i obuće, pretežno orijentiranih na izvoz.

– Razlozi za donošenje Zakona su stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto) odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kroz plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH. Također, stvorio bi se osnov za veću zainteresiranost za investicijska ulaganja u ovaj sektor – stoji u obrazloženju zakona.

Ovaj Zakon, kojeg je prethodno usvojio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, stupit će na snagu osam dana nakon objave u Službenim novinama FBiH.

IZVOR: Fena

About FEB dd

Pročitajte i ...

Zakon o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine

U “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 15/21 od 24.02.2021. godine je objavljen Ukaz …