Home / Aktuelnosti / ESV od ponedjeljka svaki dan razmatra radni tekst novog zakona o radu

ESV od ponedjeljka svaki dan razmatra radni tekst novog zakona o radu

zzkkIz Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH najavljeno je da će od narednog ponedjeljka rasprava o radnom tekstu novog zakona o radu (ZOR) biti vođena svaki radni dan.

Do sada su razmatrana 72 od 183 člana zakona, veći dio je usaglašen, a neki od njih će ponovo biti razmatrani na narednim sjednicama.

Udruženje poslodavaca (UP) FBiH i Savez samostalnog sindikata (SSS) BiH analizirali su 48 članova, poslije čega su im se na sjednici pridružili predstavnici federalne Vlade. Nakon usaglašavanja stavova članova ESV-a, radna verzija zakona će ići u dalju proceduru.

Potpredsjenik SSS BiH Selvedin Šatorović novinarima je, poslije sjednice ESV-a održane jučer, kazao da slijede poglavlja zakona u vezi s platom i kolektivnim ugovorima.

“Najteže stvari dolaze narednih dana, ali mi imamo vrlo jasne stavove kada je u pitanju plata i kolektivni ugovor”,rekao je on.

Ponovio je da SSSBiH nema mandat da pregovara o umanjenju prava radnika.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević tok razgovora ocijenio je veoma dobrim. Smatra da teški, mukotrpni i razgovori koji traže mnogo argumenata moraju rezultirati željenim rezultatima, na zadovoljstvo svih strana.

Naglasio je da ne treba biti usvojen niti jedan prijedlog koji ide u korist poslodavcima, te da je siguran da će dogovori biti postignuti u većini stvari.

Nastavak razgovora zakazan je za ponedjeljak u 16.00 sati.

IZVOR: Fena

About FEB dd

Pročitajte i ...

Časopis April 2021

  Budimo odgovorni prema sebi i jedni prema drugima te brinimo jedni za druge. U …