Home / Aktuelnosti / Možemo očekivati pad konvertibilne marke u odnosu na druge valute

Možemo očekivati pad konvertibilne marke u odnosu na druge valute

novacVrijednost konvertibilne marke u odnosu na druge valute padaće ukoliko evro nastavi da pada, rekao je Srni profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Goran Radivojac.

Komentarišući pad evra na svjetskim berzama nakon referenduma u Grčkoj, Radivojac je rekao da “BiH će morati da dijeli sudbinu evra”, jer je fiksni kurs konvertibilne marke vezan za tu valutu.

“Najočiglednija mjera sa kojom će BiH zbog toga biti suočena je iznos spoljnog duga, koji je denominovan u dolarima ili nekoj drugoj valuti. Zato će doći do promjena iznosa rata kredita, gdje ćemo imati pozitivne ili negativne kursne razlike”, rekao je Radivojac.

On je podsjetio da je BiH direktno naslonjena na EU sa kojom ima najviše finansijskih aranžmana, pa će u tom kontekstu biti posljedica zbog odražavanja krize evra na BiH.

Nakon referenduma u Grčkoj, na kojem je odbijen prijedlog kreditora u vezi sa finansijskom situacijom u toj zemlji, na većini svjetskih berzi evro je u odnosu na druge svjetske valute opao od 1,3 do 1,5 odsto.

IZVOR: SRNA

About FEB dd

Pročitajte i ...

Ministarstvo privrede TK – Objavljen Javni poziv za subvencioniranje neto plaće

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona obavještava sve zainteresovane da je objavljen Javni poziv za dodjelu sredstava …