Home / Aktuelnosti / Novi Zakon o radu FBiH uskoro u Parlamentu?

Novi Zakon o radu FBiH uskoro u Parlamentu?

radniciPrijedlog Zakona o radu u Federaciji BiH mogao bi se naći u parlamentarnoj proceduri za petnaest dana budući da se pregovori između sindikata i poslodavaca privode kraju već naredne sedmice.

Stavovi strana u pregovori su približeni, a čini se kako Sindikat popušta iako to ne želi priznati, izvijestila je BHT1. U Sindikatu se već govori o parlamentarnoj proceduri koju bi mogao doživjeti ovaj zakon.

– Tek kad se zakon usvoji u obadva doma u obliku prijedloga u istovjetnom tekstu, stupit će na snagu, kaže Ismet Bajramović, predsjednik Saveza sindikata BiH.

Skori kraj pregovora sa sindikalcima najavljuju i poslodavci koji, prema rijačima Mladena Pandurevića, direktora Udruženja poslodavaca FBiH, očekuju da prijedlog zakona pređe na Ministarstvo, Vladu i Parlament, koji u redovnoj proceduri treba da obezbijede usvajanje zakona “u obliku koji je dobar”.

Ekonomisti incijativu za izmjene Zakona o radu ocjenjuju pozitivno.

– Vlast je shvatila da je naša ekonomija na samom evropskom dnu i dalje propada i da su potrebne mjere koje će učiniti da budemo što konkuretntiji, a samim tim da stvorimo preduslove za zapošljavanje, kaže analitičar Zlatko Hurtić.

Sve strane pregovore o zakonu opisuju kao mukotropne i spore. Ipak, mišljenja su da je u proteklom periodu ostvaren pozitivan pomak. Vlastima je usvajanje ovog zakona od početka bilo nužno jer sredstava od MMF-a najviše zavise od reforme radnog zakonodavstva.

U Vladi kažu da se aktivno ne miješaju nego samo učestvuju u dogovorima koje vode poslodavci i sindikat.

Evo nekih od članova posljednjeg radnog teksta prijedloga Zakona o radu do kojeg je došla BHT1:

– Plata za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji se od osnovne plate, dijela plate za radni učinak uvećane plaće uz član 75. ovog zakona u skladu sa Kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu i ugovorom o djelu.

– Osnovna plaća je najviši iznos koji poslodavac mora isplatiti radniku za puno radno vrijeme za posao odgovarajuće grupe složenosti i normalne uslove rada

– Radni učinak određuje se na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla kao i zalaganja i odnosa radnika prema radnim obavezama.

Kolektivnim ugovorom i pravilikom o radu utvrđuju se elementi za određivanje osnovne plaće i dijela plaće po osnovu radnog učinka.

Radni tekst zakona ima 183 člana.

IZVOR: Indikator

About FEB dd

Pročitajte i ...

Saopćenje o prosječnoj isplaćenoj mjesečnoj neto/bruto plaći zaposlenih u FBiH za august/kolovoz 2020. godine

U “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 77/20 od 23.10.2020. godine je objavljeno Saopćenje …