Home / Aktuelnosti / Počeli razgovori o novom zakonu o radu u FBiH

Počeli razgovori o novom zakonu o radu u FBiH

radNakon pauze od godinu i po, tri strane konačno su za istim stolom. Vlada FBiH, odnosno nadležno ministarstvo, sindikati i poslodavci traže najbolje rješenje novog zakona o radu.

Nećemo praviti zakon ispočetka nego ćemo se nasloniti na zakon iz 2012. godine koji je prošao procedure u Ekonomsko-socijalnom vijeću i Vladi FBiH, pa iz nekih razloga nije prihvaćen, i sada će ponovo biti otvorena procedura – rekao je Milan Mandilović, ministar rada i socijalne politike FBiH.

On ne tretira ono što je Sindikat najviše napadao u proteklom periodu: to je uvođenje agencije za iznajmljivanje radnika, rad na određeno i neodređeno taj zakon ne tretira – kazao je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalih sindikata BiH.

Sindikat, međutim strahuje da će ove odredbe ipak biti u fokusu razgovora, imajući u vidu plan rada federalnog premijera, te uvjete međunarodnih finansijskih institucija prema našim vlastima.

Poslodavci također imaju zamjerki. No, odranije upozoravaju kako zakon uskoro mora biti usvojen, jer postojeća regulativa nije dobra.

Vlada Federacije BiH će do sutra i sindikatima i poslodavcima uputiti prvu verziju zakona. U roku od 10 dana sve strane će dostaviti svoje prijedloge, kako bi nakon toga o zakonu raspravljalo Ekonomsko-socijalno vijeće. U nadležnom ministarstvu kažu kako će zakon biti usvojen, a kako će, na kraju, sve strane biti jednako zadovoljne, odnosno nezadovoljne.

IZVOR:  Indikator.ba

About FEB dd

Pročitajte i ...

Časopis April 2021

  Budimo odgovorni prema sebi i jedni prema drugima te brinimo jedni za druge. U …