Home / Aktuelnosti / RS: Ukidanje obaveze dostavljanja polugodišnjih izvještaja

RS: Ukidanje obaveze dostavljanja polugodišnjih izvještaja

rsIzmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja briše se obaveza dostavljanja polugodišnjih finansijskih izvještaja, čime će pravna lica biti rasterećena kada je riječ o njihovoj izradi i smanjenju troškova za njihovu predaju, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ovo je predviđeno i Prijedlogom zakona o računovodstvu i reviziji, pa je usklađivanje sa tim zakonom osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja, koji je na predloženom dnevnom redu današnje redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz Ministarstva ističu da je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja, u odnosu na Nacrt, djelimično uvažena primjedba Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ u vezi dostupnosti godišnjih finansijskih izvještaja, uz obezbijeđen prevod na engleski jezik, bez naknade.

“Osnovni podaci iz finansijskih izvještaja biće dostupni javnosti bez naknade, a ne potpuni set finansijskih izvještaja”, navode u Ministarstvu finansija i dodaju da je propisivanjem ove obaveze omogućeno da osnovni podaci budu dostupni potencijalnim domaćim i stranim investitorima i drugim zainteresovanim korisnicima.

Osim toga, predviđeno je da se na osnovu podataka iz Registra finansijskih izvještaja omogući kreiranje zbirnih i pojedinačnih finansijskih analiza i izvještaja koji će biti dostupni organima republičke uprave i jedinica lokalne samouprave.

“Ovi podaci će se koristiti za izradu analiza prinosnog, imovinskog i finansijskog položaja, po privrednim djelatnostima i drugim relevantnim kriterijumima”, ističu u Ministarstvu.

Resorni ministar će pravilnicima propisati forme i sadržaje osnovnih podataka koji će biti dostupni javnosti, te zbirnih i pojedinačnih analiza i izvještaja o imovinskom, prinosnom i finansijskom položaju pravnih lica i preduzetnika.

Propisana je i nadležnost APIF-a da vrši kontrolu obavještenja o razvrstavanju, koji obveznici dostavljaju uz finansijske izvještaje, kao i odgovarajuće ispravke obavještenja o razvrstavanju, ukoliko se prilikom kontrole utvrdi da pravno lice nije ispravno utvrdilo kategoriju.

Takođe, propisana je obaveza APIF-a da obavještava Poresku upravu Republike Srpske o obveznicima koji nisu predali finansijske izvještaje, a i ova izmjena je neophodna zbog usaglašavanja sa Prijedlogom zakona o računovodstvu i reviziji kojim se propisuje nadležnost Poreske uprave da vrši nadzor kod pravnih lica i preduzetnika u dijelu računovodstvenih poslova, između ostalog, i nadzor predaje finansijskih izvještaja.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković rekla je Srni da su izmjene i dopune ovog zakona izrazito nepovolje za APIF, s obzirom da se povećava obim poslova i obaveza, a s tim i troškovi održavanja i vođenja registra, kao i obezbjeđivanja prevoda podataka na engleski jezik.

“S druge strane, prihodi se znatno smanjuju ukidanjem obaveze podnošenja polugodišnjih finansijskih izvještaja, kao i dostavljanje podataka iz finansijskih izvještaja organima jedinice lokalne samouprave bez naknade i drugim držanim organima i institucijama”, rekla je Ćetkovićeva.

Napominjući da se APIF sam finansira, Ćetkovićeva je dodala da konkretne primjedbe i sugestije APIF-a na Nacrt ovog zakona, a koje su se odnosile na činjenicu da će se predloženim izmjenama znatno umanjiti prihodi, nisu usvojene i prihvaćene.

“Još nam nije poznato koji će se to podaci iz finansijskih izvještaja konkretno davati korisnicima usluga bez naknade, dok se isto ne definiše Pravilnikom koji će donijeti ministar finansija”, navela je Ćetkovićeva.

Ukidanje obaveze dostavljanja polugodišnjih finansijskih izvještaja pozdravlja Privredna komora Republike Srpske, jer su privredna društva oslobođena dodatnih obaveza i troškova u vezi predaje tih izvještaja.

IZVOR: SRNA

 

About FEB dd

Pročitajte i ...

Zvanično objavljene osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu

U “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 7/21 od 27.01.2021. godine su objavljene Osnovice …