Home / Aktuelnosti / Šta donosi odluka oslobađanja od plaćanja carine

Šta donosi odluka oslobađanja od plaćanja carine

OLYMPUS DIGITAL CAMERADugoočekivana odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenjivati od 25. aprila, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

U skladu s ovom odlukom došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina. Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobivaju putem pošte pakete iz inozemstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH pakete dobivaju od fizičkih lica iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

Kada se radi o ovoj robi, mora biti vidljivo da je ona namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljnjoj prodaji u BiH.

Kad su u pitanju privrednici, nova odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osavremenjavanje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost. Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog stranog lica, tačnije sredstva za obavljanje registrirane djelatnosti i njihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obavljanje djelatnosti.

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina objavljena je u ”Službenom glasniku BiH” br. 24/18 od 17. 4. 2018. godine, a primjena počinje osmog dana od dana objave, tačnije 25. 4. 2018. godine. Odluka predstavlja usklađivanje s legislativom EU, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

IZVOR: UIOBIH

About FEB dd

Pročitajte i ...

Objavljene izmjene Pravilnika  o dodjeljivanju identifikacionih brojeva, registraciji i identifikaciji i evidencijama poreznih obveznika na teritoriji FBiH

U “Službenim novinama FBiH” broj 32/20 od 27.5.2020. godine, objavljene su Izmjene Pravilnika  o dodjeljivanju …