Home / Aktuelnosti / U 2012. godini izdvojeno 158 miliona KM za poticaje

U 2012. godini izdvojeno 158 miliona KM za poticaje

Podsticaji1Izvještaj o izdvajanju sredstava za poticaje u Bosni Hercegovini za 2012. godinu pokazao je da je izdvojeno 158 miliona KM za poticaje u dva entiteta i Distriktu Brčko i značajno su manji u odnosu na prethodne godine – kazao je danas novinarima u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Podcrtao je da je usvojen zaključak da se u skladu s ranijim preporukama pokuša u narednim godinama povećati podsticaje, posebno ako se zna da je 2010. godine ukupan podsticaj iznosio 165 miliona KM.

Govoreći o uvjetima koje BiH mora ispuniti u narednom periodu kada je u pitanju izvoz, Šarović ističe da bi se posebna pažnja trebala posvetiti izvozu hrane životinjskog porijekla budući da je, kada je u pitanju hrana biljnog porijekla, situacija nešto jasnija.

– Jedna od važnijih stavki kada je u pitanju izvoz je krompir, izvozi se oko 4.000 tona, a s 1. julom taj izvoz je prestao zbog nezavršetka posla koji se odnosi na monitoring. Kada je u pitanju izvoz proizvoda životinjskog porijekla vodi se bitka vezana za izvoz mlijeka kao i mesa, peradi, jaja i ostalog – podvukao je Šarović.

Istaknuo je da je urađen određeni napredak posebno kada je u pitanju izvoz mlijeka što je zajednička aktivnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i entitetskih ministarstava, kantona i Distrikta Brčko jer je uspostavljen vertikalni, komandni lanac kao ključni zahtjev Evropske komisije.

Budući da je Hrvatska sama otkazala sporazum vezan za oblast veterinarstva, kaže Šarović, BiH je postupila prema svom zakonodavstvu što je značilo da “onaj ko želi da uveze meso i hranu u BiH mora da ima EU-broj ili da kancelarija za veterinarstvo u drugoj zemlji taj objekt primi, s obzirom na broj tih objekata, Hrvatska neće moći izvoziti u BiH što je u skladu s bh. zakonodavstvom”.

Osvrnuo se i na IPARD fondove Evropske unije za poljoprivredu, najavivši da bi Evropska komisija uskoro trebala donijeti konačnu odluku o ovom pitanju, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa predložilo je da predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda u najkraćem roku sazove sastanak sa entitetskim premijerima i ministrima zaduženim za oblast poljoprivrede.

– Na tom sastanku bi se trebao osmisliti konačan prijedlog BiH za izgled IPARD strukture u BiH kako bi se mogla dobiti sredstava IPARD-a za period 2014.-2020. godina u iznosu od oko 150 miliona eura – pojasnio je Šarović.

Jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH bio je Prijedlog pravilnika o cijeni pograničnih propusnica, a dogovoreno da cijena propusnica, kaže Šarović, bude usaglašena s Hrvatskom.

About FEB dd

Pročitajte i ...

Zakon o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo

U „Službenim novinama KS“, broj 46/20 od 19.11.2020. godine objavljen je Zakon o dopunama Zakona …