Home / Aktuelnosti / Upravni odbor UINO BiH donio odluku o povećanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan

Upravni odbor UINO BiH donio odluku o povećanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan

Uprkos najavama o uvođenju trogodišnjeg moratorija na povećanje akciza na cigarete i duhan, a na čemu je insistirala i duhanska industrija, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UNO) BiH danas je donio odluku o povećanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM, priopćeno je.Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM.
Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju da popišu zalihe na dan 1. janura 2019. godine, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru do 7. januara 2019. godine.Predviđeno je da porezni obveznici moraju kalkulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostaviti do 30. novembra ove godine, priopćeno je.Ranije je Upravni odbor UIO BiH prihvatio inicijativu radne grupe koja je radila na izmjenama Zakonama o akcizama i predložila uvođenje moratorija jer je zbog velikog povećanja akciza na duhan došlo do enormnog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH.U periodu od 2011. do 2017 godine analize su pokazale da je akciza na duhan porasla za čak 105 posto, a državni prihodi od svega deset posto.
Uprkos tome što ovi podaci ukazuju da su se potrošači u BiH okrenuli ilegalnom tržištu u nemogućnosti da priušte oporezive legalne cigarete, činioci odlučivanja u našoj zemlji odlučili su da nastave sa politikom usklađivanja bh akciza na cigarete i duhan sa evropskim.

About FEB dd

Pročitajte i ...

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza

U “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 18/21 od 05.03.2021. godine objavljen je Pravilnik …