Home / Aktuelnosti / Vlada FBiH najavljuje oporezivanje toplog obroka i povećanje minimalne plate

Vlada FBiH najavljuje oporezivanje toplog obroka i povećanje minimalne plate

vlPremijer Vlade FBiH Fadil Novalić je na jučerašnoj pres-konferenciji naveo da će Vlada FBiH pristupiti harmoniziranju plaća u javnom sektoru, ali nije mogo garantovati da će se to odnositi i na ministarske plaće, te dodao da će u narednom periodu nastojati da dođe do oporezivanja toplog obroka kao i povećanja minimalne plaće u FBiH na 450 do 500 KM, saopšteno je na sajtu Vlade FBIH.
Novalić smatra da će od planiranih reformi najteže biti provesti one koje su “najmanje važne” poput Zakona o radu jer tvrdi da on najmanje posljedica ostavlja na proizvodni sektor, ali da očekuje da i smanjenje javne potrošnje bude dosta problematično.Federalna ministrica finansija Jelka Miličević izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage da krene u ove reforme.

Dodala je da je rebalans budžeta FBiH prolongiran, jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om, koji je istovremeno “ulaznica za aranžmane s drugim finansijaskim institucijama – Evropskom komisijom, Evropskom investicionom bankom, te Evropskom bankom za obnovu i razvoj”.

Miličević je naglasila da bi usvajanje rebalansa budžeta na sjednici održanoj juče tim institucijama moglo poslati poruku da oni Vladi FBiH nisu partneri.

– Oni su nama dobri, poželjni i jedini mogući partneri u ovom trenutku tako da smo odluku o rebalansu prolongirali za otprilike mjesec dana – rekla je Miličević.

 

IZVOR: ekapija

About FEB dd

Pročitajte i ...

Časopis April 2021

  Budimo odgovorni prema sebi i jedni prema drugima te brinimo jedni za druge. U …