Home / Aktuelnosti / Vlada FBiH produžuje rok za usklađivanje kolektivnih ugovora za tri mjeseca?

Vlada FBiH produžuje rok za usklađivanje kolektivnih ugovora za tri mjeseca?

Signing a DocumentNa vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak je vođena burna rasprava između poslodavaca i sindikata o kolektivnom ugovoru, koji predviđa novi Zakon o radu. Najviše polemike bilo je oko učešća Vlade Federacije u pregovorima.
– Umjesto da se bavimo sadržajem i tekstom općeg kolektivnog ugovora, mi se bavimo time treba li Vlada učestvovati u pregovorima ili ne – poručuju poslodavci.Sindikati smatraju da je Vlada poželjan partner, jer će svojom garancijom omogućiti da dogovoreno bude ispunjeno, dok su poslodavci kategorični da Vladi FBiH nije mjesto tu. Zaključili su da će ići u pregovore, ali i da se dogovoreno mora verifikovati.

Vlada se ograđuje od bilo kakve odgovornosti, u čitavom procesu će učestvovati samo kao medijator – jedino što ih interesuje jeste kako će biti riješeno obračunavanje plata, te kako će se regulisati školstvo i zdravstvo.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Edhem Biber naglašava kako postoji mogućnost da Vlada rok od 40 dana, koliko je ostalo za usklađivanje kolektivnog ugovora, produži za tri mjeseca.

I sindikati i poslodavci su svoje supotne stavove ostavili po strani, te zakazali nove pregovore koji počinju 19. novembra, kada će pokušati približiti stavove oko usklađivanja općeg kolektivnog ugovora, te time omogućiti radnicima bolja prava.

IZVOR: Indikator

About FEB dd

Pročitajte i ...

ANALITIČKI KONTNI PLAN ZA UDRUŽENJA I DRUGE NEPROFITNE ORGANIZACIJE

Objavom novog Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, kao i novih pravilnika o kontnim okvirima …