Home / Aktuelnosti / Ističe rok za uplatu akcizne razlike za duhan i cigarete

Ističe rok za uplatu akcizne razlike za duhan i cigarete

cigarete 2Za sva lica koja se bave prometom cigareta i duhana danas ističe rok za uplatu razlike obračunate i već uplaćene akcize na zalihe koje su popisali na početku ove godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Obaveza uplate razlike akcize odnosi se i na sve uvoznike i proizvođače duhanskih prerađevina za sve neiskorištene akcizne markice preuzete od UIO do 31. decembra 2014.

Razlika obračunate i već uplaćene akcize na zalihe duhana i duhanskih prerađevina, te preuzetih, a neiskorištenih akciznih markica do 31. decembra 2014. uplaćuje se na jedinstveni račun UIO u skladu sa odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za ovu godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO – navodi se u saopštenju.

Na zvaničnoj veb stranici UIO BiH (www.uino.gov.ba) nalaze se detaljna uputstva.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za ovu godinu mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

IZVOR:  www.uino.gov.ba

About FEB dd

Check Also

Javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2021. godinu

Porezna uprava Federacije BiH je objavila Javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2021. godinu. …