Home / Aktuelnosti / MMF postavio rok – Zakon o radu do kraja jula

MMF postavio rok – Zakon o radu do kraja jula

MMF-1440x564_cNakon što je misija MMF-a završila posjetu BiH, postalo je jasno da vlasti u BiH neće moći ispuniti uslove koje MMF nameće. Još je rano da se tvrdi da od novog aranžmana sa MMF-om nema ništa, jer je MMF vlastima ostavio 10 do 20 dana da se usaglase, te da do kraja jula završe neke obaveze koje su ranije preuzete. To znači uslov za novi aranžman je usvajanje zakona o radu.
Postojeći stand by aranžman ističe 30. juna, već godinu određene mjere koje su bile definisane u prethodnom aranžmanu nisu ispunjene, tako da nije bilo povlačenja posljednje tranše od 300 mil KM. Tokom ove posjete razgovaralo se o eventualnim modalitetima programa i koje politike će se uključiti u eventualni program. Još nije usaglašeno pismo namjere, dato nam je dodatno vrijeme od 10 dana da vidimo koji su to modaliteti – kazao je savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić.
Što se tiče mjera, one će najvećim dijelom biti kao i iz prethodnog stand by aranžmana, odnosno iz posljednjeg dopunskog pisma namjere. Dakle, to uključuje izmjene radnopravnog zakonodavstva, saradnju među poreznim upravama, bolju naplatu prihoda i poboljšanje poslovnog ambijenta.
Ako postignemo okvirnu suglasnost u narednih deset do 20 dana da bi se neke mjere završile do kraja sedmog mjeseca, eventualno možemo očekivati odobravanje aranžmana na Izvršnom odboru MMF-a početkom septembra – kazao je Miraščić.

Ukoliko od novog aranžmana sa MMF-om ne bude ništa, entitetski budžeti će zapasti u velike probleme, prihodi su značajno manji od rashoda, tako da entiteti više neće biti likvidni.

Savjetnik premijera FBiH je izjavio da Vlada ima plan B, a to je rebalans budžeta na način da troškovi budu skresani maksimalno. Ukoliko ne dođe do sporazuma sa MMF-om, vjerovatno će doći i do izmjena u kalendaru emisija vrijednosnih papira FBiH kako bi se održala likvidnost. U tom slučaju, budžetski rashodi bi bili svedeni na minimum, jedino bi transferi prema fondu penzijskog i invalidskog osiguranja ostali na sadašnjem nivou.

IZVOR: eKapija

About FEB dd

Check Also

Javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2021. godinu

Porezna uprava Federacije BiH je objavila Javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2021. godinu. …